Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2„TE DEUM“ U GOSPE OD ZDRAVLJA Splitski studenti su molitvom zaključili još jednu akademsku godinu: „Onaj koji zahvaljuje, taj uistinu osjeća radost!“

Napisao 
Published: 11 Lipanj 2022

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Studentskog katolički centar Split, Katoličko bogoslovnog fakulteta, Studentskog centra i Sveučilišta u Splitu, u petak 10. lipnja u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu slavljena je „Te Deum“, studentska sveta misa zahvalnica za kraj predavanja u akademskoj godini 2021./2022.

Svetu misu zahvalnicu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. dr. sc. Marin Barišić, a koncelebrirali su je dr. don Mihael Prović, predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu, a uz njega u koncelebraciji je bio i fra Ivo Rastočić.

„Ne zahvaljujemo se zbog rezultate, nego zbog plodova“

Na samom početku Euharistije, studentima i svim prisutnim vjernicima obratio se nadbiskup u miru mons. Marin Barišić.

„Pozdravljam sve prisutne, a najviše vas, drage studente. Zahvaljujemo se Gospodinu na kraju još jedne akademske godine. Vidite, ne zahvaljujemo mu se na rezultatima, već na plodovima. Plod je nešto što traje, što nam je vidljivo, i zato se posebno trebamo zahvaliti dragom Bogu. On nam je podario te plodove, evo i sada, na kraju još jedne akademske godine“, započeo je Barišić.

U prigodnoj homiliji osvrćući se na sveto evanđelje rekao je da nam za potpuno spasenje nije dovoljno biti samo zdrav i vedar, a za navedeno je nedovoljno položiti sve ispite i diplomirati. Kaže da nam je uz ovo potrebno i nešto sasvim drugo.

 „Trebamo iz evanđeoske priče znati razliku između zdravlja i spasenja. Zdravlje je fizičko, tjelesno... Evo, vjerujem da smo svi ovdje, hvala Bogu dobro, ništa nas ne boli. No, mi trebamo spasiti to zdravlje i dati mu neki smisao. Nije dovoljno biti zdrav, a uz to, nije dovoljno ni položiti sve ispite, pa ni diplomirati. Gospodin nam odgovara; „Vjera te tvoja spasila“. Vidite, vjera ozdravlja cjelovitog čovjeka, zdravlje je tjelesno, ali naša vjera ozdravlja, daje puninu duhu i duši“, pojašnjava zdušno nadbiskup u miru.

„Onaj koji zahvaljuje, taj uistinu osjeća radost“

Kazuje u nastavku da je potrebno stati na loptu i promišljati, odnosno 'pročitati' vlastiti život.

„Potrebno nam je stati na loptu, razmišljati i 'pročitati' svoj život. Onda ćemo otkriti koliko stvarno slavimo Božju pomoć koja nam se nudi i daje. No, mi često to ne vidimo, ne razmišljamo o zahvalama, ne zahvaljujemo se Bogu, pa ni drugima, često smo nezadovoljni, nismo radosni. Radost nas usmjerava prema zahvali. Onaj koji zahvaljuje, taj uistinu osjeća radost. Onaj koji zahvaljuje, povezan je s Bogom, istinski je povezan s Gospodinom. Baš taj, koji se zahvaljuje iz dubine duše“, govorio je studentima Marin Barišić.

U nastavku je rekao da ljudi često zaboravljaju i ne vide razliku između zahvalnost i nezahvalnosti. Točnije, svi smo hrabri u molitvi, ali kada se kroz molitvu treba zahvaliti, onda nismo dovoljno hrabri.

„U mnogim životnim situacijama se ponašamo kad djeca. Djetetu je igračka bitna, nije mu bitan darivatelj. To je ta razlika između zahvalnosti i nezahvalnosti. Zaboravljamo naše darovatelje. S druge strane, mi smo jako hrabri i uporni kada treba moliti, no kada se kroz molitvu trebamo zahvaliti – e, tu se često zaustavljamo! Tu gubimo iz vida temelj našeg života.

„Nismo na svijet pozvani da bi se pravili kao plagijati“

Na kraju je studentima uputio prigodnu poruku.

„Bitno je da se prepoznamo, te da uviđamo zahvalnost, odnosno da uviđamo i vidimo zahvalnog čovjeka. On je uvijek tu, tu je u nama. Potrebno je ovu životnu novost ugrađivati u našu perspektivu, našu budućnosti i u konačnici, u naš život. Ne budimo plagijat, kada se zahvaljujemo budimo stvarni i iskreni! Nismo na svijet pozvani da bi se pravili kao plagijati. Jedno uvijek morate znati, samo onaj koji je zahvalan, on iskreno i u dubini duše može biti radostan“, emotivno je završio nadbiskup i miru mons. Marin Barišić.

Kraj mise zahvalnice obilježile su prigodne poruke predstojnika Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Mihaela Provića, te Karle Kunac, predstavnice Studentskog katoličkog centra Split (SKAC_ST).

Prović se zahvalio svim prisutnima, ali i svima onima koji su u teškim pandemijskim vremenima Uredu za pastoral mladih Splitsko- makarske nadbiskupije, ali i svim studentima Sveučilišta u Splitu omogućili da ovu godinu uspješno privedu svoje kraju.

„Želim vam puno sreće i uspjeha, neka vas sve prati Božji blagoslov“

Posebnu zahvalu uputio je studentima, njima se od srca zahvalio.

„Molimo jedni za druge. Neka studenti mole za profesore, a s druge strane i profesori za studente. Vjerujem da će vam ovo ispitno razdoblje proći u najboljem redu. Nadam se da će te sada pokazati puno znanja i vještina. Želim vam puno sreće i uspjeha, neka vas sve prati Božji blagoslov“, zaključio je dr. don Mihael Prović.

Misno slavlje za kraj akademske godine tradicionalno su animirali članovi zajednice mladih iz Studentskog katoličkog centra Split. (SKAC_ST).