Svečano su dodijeljene nagrade najboljim ekipama i pojedincima na kraju još jedne Katoličke malonogometne lige „IVAN PAVAO II.“ koju već 14. godina organizira Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

Dodijeli nagrada prisustvovali su: Mons. Dražen Kutleša, nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije, don Mihael Prović, predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije te Mladen Jurić, voditelj Katoličke malonogometne lige.

KMNL (multi) osvrt za 23. - 26. kolo

05 Siječanj 2022

Čujte i počujte, uspješno je okončan naš prvi, pravi cross u malome balunu.

Zahvaljujemo na prijavi i sudjelovanju, bez obzira na plasman, svi ste vi pobjednici, a ako vam treba uspomena za sudjelovanje, šta da vam kažem… igrajte šah ?

Drago mi je što se niste posebno osvrtali na tračeve, podmetanja, ješke, i što se već sve nije pisalo u osvrtima… ali ste ih pametno iskoristili kao motivaciju vaših natjecatelja, za onaj završni touch, eksploziju inata i dišpeta 'svima nama nevjernicima'.

Statistika kaže da je 13 natjecatelja započelo utrku, a 11 završilo, što bi značilo da naše ohrabrujuće, motivacijske poruke ipak nisu stigle do sviju njih, na čijoj kvaliteti i prepoznatljivosti ćemo morati dodatno poraditi.

Pobjednik je dobro znani natjecatelj s Kmana, čija se pobjeda naslućivala već na pola staze, ali je trebalo ustrajati i dostojno privesti kraju, sportski, natjecateljski.

Kako se ništa nije htjelo prepustiti slučaju, osim grlatog (motivacijski nastrojenog) head coacha, moramo istaknuti da se za ovu priliku pribjeglo angažmanu 'najvećeg sina naših naroda i narodnosti' za (umnu) gimnastiku. Vidim da je posljednjih dana prisvajaju i tituliraju booster dozom, ali upamtite tko ju je prvi osmislio i sastavio, gdje je premijerno testirana prije širokopojasne primjene. Ovo je još jedan dokaz koliko su naši natjecatelji (i njihovi treneri) ispred svog vremena ?

Znate, malo vam je čudan ovaj naš cross: u nas vam se ne trče za prvim mjestom, ma ne, ovdje je bitno završiti ispred Žnjana, ekipe koja se neviđenim čudom spašava već… ma od pamtivijeka.

U prilog tome govori da su taj pohod započeli u nebeskoplavom dresu, a da bi ga okončali u žarko crvenom (kapilarnom) dresu, što bi se reklo „vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada“.

Znači, možemo poslati poruku svim budućim natjecateljima crossa: „Ne gledajte tko je ispred vas, sve dok je Žnjan iza vas!“

Mislim da će ovu poruku posebno upamtiti u Sv. Frani, kao i činjenicu da se pretjecanje može izvesti i s desne strane, ukoliko postoji više od dvije vozne trake, a vi ste pritom izrazito neodlučni u kormilarenju.

 

Šta kažete, da završavam?! Ma ovi iz sudačke organizacije ljubomorni što ih nikako da spomenem…

Aj lipo se vi držite svog posla i motajte te kabele, odjavna špica samo što nije završila, a vi meni nešto prigovarate…

I ne zaboravite reći malome da mi na sigurno spremi redateljsku stolicu (i njenu pripadajuću palicu također) i za sljedeću sezonu, čini se da je dogovor vrlo blizu, a premijera se očekuje krajem ljeta.

Samo, kostimi ostaju praktično isti, nažalost, ne očekujem velike promjene u tom dijelu… dok scena, iako trošna, ostaje nepromijenjena, ali se zato znatno ulaže u drugu infrastrukturu, posebice rasvjetu, na moju neizmjernu radost.

A sada, na kraju ovega partyja, ovjekovječenog ovim dojmljivim i (mrvicu) kontroverznim osvrtima, da nam scena bude potpuna, jukebox ostavljamo trajno upaljen, a pozitivu nastavljamo širiti glazbom (za žedne uši) i stihovima, citatima (neponovljivog Olivera) o životu i ljubavi. Slobodno se uključite sa svojim željama… Zdravi i veseli bili!

 

Ostali smo sasvim sami

Finili su lipi dani

Išekane sve su lipe riči

A život je ka i zemlja

Kad zapustiš malo daje

Taman da bi na se bija jidan

 

Pa se pitan di je krivo

Kleten srce ča je živo

Poša bi al neznan di ću stić

Ka godine teku ure

Prži sunce, metu bure

Za život me vežeš samo ti

 

Svojim vitron moja jidra punila

Svojon nadon moju dušu ljubila

Sad me ostavljaš na pučini bez sna

Da ti priznan da si moja jedina

 

I sve druge ča su s menom živile

Nisu se za ovo srce primile

Sad ka kamen teški tonen ja do dna

Da ti priznan da si moja jedina

Da ti priznan da si moja jedina

KMNL (multi) osvrt za 20. - 22. kolo

20 Prosinac 2021

GLAVA 20-22: JESENSKI CROSS

Vjerovali ili ne, è vero, stigli smo do faze natjecanja kada se više (samo) ne trči (za balunom), sada se šprinta (i to u pravilu, bez baluna), rijetki na dvije, a češće na sve četiri… Nema predaje, svi žele završiti, komesar lige je obećao bogate nagrade za sve koji prođu ciljnu traku, dok je najjača župna ponuda glasila „vi meni titulu, ja vama fritulu… ovaj, mislim, finale LP“. Eto dečki, motiva ne nedostaje, pa se vi sad loptajte kako znate i umijete ?

Pa krenimo, sve što se događalo uokolo terena i na tribinama, sve ću lipo unit u ovu kroniku, moj libar, u izvornom obliku… a ono ča se događa unutar dugih bijelih linija (42x24) nek lipo ostane među vama, nema potrebe za daljnjim širenjem, štoviše, savjetujem Savjetodavnom tijelu Vlade RH da osmisle jednu malu potvrdicu i za to, čisto onako da spriječe moguće širenje i zarazu anti-nogometom ?

Pročitat ćete samo citate, dokumentaciju vaših veličanstvenih uspjeha, da buduća pokoljenja pamte ova fiskulturna dostignuća, da znaju da se uspjesi ne postižu tek tako: bez truda, znoja, rada… svaki veliki uspjeh traži zalaganje i žrtve… U povjerenju, među nama, dragi pretplatnici, zaglavili smo, izgubili fokus… pa kako, dekapoto, jedno je ča ću ja napisat ovod u moju kroniku, a drugo ča ću vam u povjerenju ispripovidit… ma ne smin daje, samo molim ni riči nikome, već dulje vremena koketiram s kartonom, onim drugim… Evo, okreće na buru, svi znamo ča se sprema, daj Bože snage, nije ovo za one slabeg želuca…

Zamoljen od starije ekipe, sa zidića, moram javno apelirati… Možda je ipak došlo vrijeme da se suočimo s istinom, te sljedeće sezone pokrenemo pilot program, primjerice, natjecanja u balotama, to bi bilo najprimjerenije za trenutni kadar, rostere većine ekipa… Uvjeren sam da bi se neki od teškaša snašli ka riba u vodi, ovako su tek matuni, ki sidro u vodi… Mislim da to nije loše, radi se o jednoj staroj, narodnoj igri i stoga puna potpora osnivanju Mjesnog šampionata boćara, puno dobra ideja ?

A sada, vrijeme je da otvorimo završni, jesenski cross naše malonogometne lige… u koji odlično ulaze Solinjani (pobjedom 11:4 protiv Kamena, predvođeni C. Simpsonom, strijelcem 6 zgoditaka), Kman (pobjedom 8:0 protiv Sv. Frane, predvođeni J. Cikojevićem, strijelcem 4 zgoditka) i K. Stari (pobjedom 8:2 protiv Sućidra), dok se jedino susret Žnjan – Sv. Duje može smatrati nadmetanjem (a ne zabavom, u 'ko više), u kojem su domaći dvaput imali dva gola viška (2:0, 3:1), a da bi na kraju spašavali bod zgoditkom u posljednjem napadu susreta (strijelac je bio Vice Buzov).

Sljedeće kolo donijelo je dva zanimljiva i uzbudljiva sraza: u prvom je Žnjan upisao tijesnu pobjedu protiv Pujanki (4:3), dok je susjedski derbi zasluženo pripao Sv. Duji (2:0), gurnuvši Sv. Franu u tešku, neizvjesnu borbu za ostanak.

U 22. kolu odigrane su tri utakmice: Pujanke su uvjerljivo savladale Sv. Franu (7:2), četverostruki strijelac Micevski je predvodio Kamen u 5:3 pobjedi protiv Sv. Duje, dok je Solin bio uspješniji od Zadvarja (7:5) predvođen F. Biukom, strijelcem 6 zgoditaka.

Drugoligaši su odigrali nešto manji broj utakmica u posljednja tri kola lige, uvidjevši malo prostora za napredak na tablici, nisu pronašli motiva za nastupe. U 20. kolu, prvak Podstrana teškom mukom dolazi do pobjede protiv Pojišana (5:4) u posljednjim trenucima susreta, trećim zgoditkom D. Milovića, dok Kocunar rutinski odrađuje pretposljednju prepreku za ulazak među prvoligaše pobijedivši CBS rezultatom 3:1.

U sljedećem kolu, Kocunar je pobjedom protiv Kampusa (10:2) potvrdio Prvu ligu, dok su Mertojak i Pojišan podijelili bodove u remiju (3:3), a Gospa od Zdravlja dvama zgodicima Mihaića slavila protiv CBS-a.

U posljednjem kolu, predvođena peterostrukim strijelcem Galićem, Gospa od Zdravlja upisuje nevjerojatnu pobjedu (za njihove pojmove, rekao bih čak i nemoguću) protiv Kampusa (6:1), te NE 'osvaja' posljednje mjesto cjelokupnog natjecanja katolika u SM nadbiskupiji, odnosno NE ispunjava cilj postavljen na početku sezone… to je titula s kojom su se toliko željeli ovjenčati, pohvaliti župljanima, znam da su na njoj radili cijelu sezonu, ali im je eto izmaknula za dva mala sićušna boda, te ostaje nedosanjan san, možda već iduće sezone, ne gubite nadu –> ali zato, „dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“, čestitke župi Konjsko na laskavoj tituli ?

KMNL (multi) osvrt za 16. - 19. kolo

24 Listopad 2021

Dragi pretplatnici, zahvaljujem na strpljenju i iskazanoj podršci za daljnje subjektivno izvještavanje, na mnogobrojne molbe jednostavno ne možeš ostati ravnodušan (mislim da nije bilo člana ekipe s upitom „A kad će?!“). Odlučio sam da vas ne smijem razočarati, nastavljam izvještavati u pozitivnom tonu, kao i uvijek, nogometnim žargonom, naravno, da vam barem ovaj multi-prijenosni izvještaj donese malo sreće, radosti i zadovoljstva, kada ste na zelenom parketu olako kapitulirali.

Za početak, ono što je dobro primijetiti, a što je ujedno i najbolja promocija za Ured i ligu, je kontinuirana iznadprosječna posjećenost, te ugodna atmosfera koja vlada na sjevernoj tribini (osobno, najbolji trenutak je kada čujem istinski smijeh, 'iz srca i duše', koji odjekuje, odzvanja kvartom, dugo u noć… imate biti ponosni, malo gdje možete naići na takve harmonijske tonove, boje glasa, teksture, glasnoće, volumena, melodičnosti; ma kao pravi mali osobni uštimani orkestar, samo za vas, pojedinca; tako nešto ne možete čuti niti kod orkestralnih sastava i bendova, ali niti pod šatorom s egzotičnim životinjama, nažalost).

Ma znate šta, neka vas prijatelji i rodbina nastavljaju i dalje bodriti, „što ih je više, to veselije“… Jer, oni su pravi vjernici: šanse vam se broje u promilima, a oni nastavljaju, „što te više lome, to te volim jače“, a hvala Bogu, 'lome' vas iz kola u kolo (iz sezone u sezonu), što znači da je njihova ljubav zapravo beskonačna (e da je svima tako)… Neka vam isti i dalje budu potpora i nada u bolje sutra, i upamtite, možda je baš iduća utakmica vaša; a ako ipak ne bude (budimo realni), uvijek ostaje “This time next year“. #ovce #nojevi

Pa, neka krene obnova… nego kad je već spomenuh, znate li vi da dok su na snazi takovi uvjeti, te obnove, nema „ja bi ovo, mi bi ono“. Demokraciju ćete tražiti na sjeveru Koreje, ma niste ni svjesni svih (ne)pogodnosti koje uživate kao članovi splitskog ogranka KMNL. Ne, ne, dosta je bilo, nemate više pravo na odgodu utakmica, ne želimo niti čuti za rezervaciju termina, ukida se mjesto u počasnoj loži (odmah ispod one najdulje grane bora), sva putovanja i smještaji po hotelima (na račun lige) su suspendirana, ako želite koristiti sanitarni prostor, pitati ćete ponizno, ljubazno, sa strahopoštovanjem… Ako nisam bio dovoljno jasan, sve povlastice su ukinute, pravo na slobodu, mišljenja i izražavanja, iznošenje stavova… Nema popusta, nikomen, pa tako nema ni balota, ali niti popratnih sadržaja (gradela, pivi), nemate pravo ni za sist i popit žmul vina, nemate niti hladne vode (prošli tjedan me jedan pitao ima li tople vode, daj se uozbilji, nema tuševa, a kamoli tople vode, igrat ćeš ti meni bosonog, još samo jedna takva provokacija), a posljednja info je da nema niti dvorane… dragani moji, svi na pijacu, demonstracijun… trkat ćete vi za kravljim bubrigom, ovim, kako se kaže, mijurom, kažem vam ja, a da nećete postati svjesni ni 'how, when, why'… i to prije nego završi ova 'obnovljena', rehabilitirajuća sezona.

Ljudi moji, shvatite, obnova je… i sve dok traje obnova, nima odmora, razumite?! Već ih čujem (znate vi o komen govorim): „A ća to govoriš, a kad ću igrat balote?! Najprije nema balota jer se 'ne savjetuje' zabava i drugarstvo (gradelavat, ist, pit, pivat), onda nema balota dok traje obnova… A kad ću igrat balote, kad umrem?!“ I znate šta judi, jemate prav, al odi nisu dovoljni demonstracijuni, već prava (r)evolucija… dajte ljudima šta hoće, pravo izbora, slobodu… ma daj, da živi, živi rad…

Netko bi mogao uzeti barem mašklin u ruke, očistiti onaj okoliš i tribine, ionako cilu sezonu nisam vidio pošteno dodavanje… pa da opravdate dolazak, da (barem) imate osjećaj da ste nečim pridonijeli van terena, jer na njemu… wow, da ne povjeruješ… da možete opravdati troškove, benzina, vremena, potvrditi parking… ovako samo ispada da ne date spavati normalnom svitu.

Vaša formula je „Živim život bez fusbala“… potkopali ste ga u samom korijenu, cijelu godinu ga rušite, svojim neradom, ne vježbanjem, ne zalaganjem… tako ste ga cilu sezonu sabotirali… jače se manifestiralo samo u crnogorskoj KMNL, od njih nema janci ovoliko, ti su se raspali još na osnivačkoj skupštini (a baš imam lipu štoriju za njih, ali neću u širinu, da ne izgubim nit, onu što povezuje uši). A najjače, najžešće i najprincipijelnije su se borili oni koji su u nastavak sezone ušli s 'novim' dresovima. Razlika, odnosno višak, jednima je uočljiva sprijeda, a drugima otpozadi. Dok se ovi prvi mogu braniti da im je to plodna voda (a nikako krafne, kiflići, Svagusve i McDonaldsi), objašnjenje ove druge pojave (na pozadini, u predjelu miješalice) još čeka preliminarne rezultate studije…

Dragi prijatelji, i velika većina onih drugih, konzumenti ovog korisno-probavljivog štiva, to su vam pravi, istinski borci, toliko godina se boriti protiv fusbala… znam da ih je koji put teško prepoznati (jedan mjesec izleti na jednu, a drugi na drugu stranu… ali u pravilu izleti, samo je pitanje orijentacije, dometa), dobro su kostimirani (neka i one vide kako je kad ne znaš što će te dočekati ispod površine, “Ispod plavetnila“), ali ćete ih u pravilu prepoznati po navedenim, specifičnim atributima. Prvoga kojega ugledate, a da odgovara gore opisanom, nemojte izviždati već ohrabriti, potičite njihov rast, jer su ti ljudi velikani ove lige, naše ogledalo, naš ponos, naša povijest je prepuna takovih i sličnih… pa, u tom duhu, ekskluzivno najavljujem posebnu nagradu od naredne sezone, tako da se tijekom zimske pauze stigne dovoljno relaksirati i napuniti dresove/gaće, kako bi ušli u ozbiljnu konkurenciju premijernog izdanja, jer, prva se uvik pamti ?

A što se tiče baluna, ako nekoga uopće zanima, 16. kolo bilo je oproštajno kolo za Dugoraćane, a praktički isto možemo reći i za Ravne Njive nakon poraza od Kmana (2:5). Domaći se jednostavno nisu mogli nositi s Kmanom i - svojim golmanom. Pujanke su nastavile s pozitivnim rezultatom pobijedivši direktnog konkurenta za ostanak Sv. Duju minimalnim rezultatom. Preostali rezultati su također sve minimalne pobjede, odnosno porazi (ovisno kako gledate, meni osobno su sve porazi), u utakmicama za plasman od 4. do 10. pozicije na tablici.

Sljedeće kolo nije bilo uzbudljivo kao prethodno, tek je jedna utakmica bila neizvjesna do samog kraja, a pobjedu su upisali Kaštelani, predvođeni vrlo dobrim AP1, svladavši Kamen (2:1) bez Micevskog.

U 18. kolu odigrane su samo tri utakmice, dok su dvije okončane predajom. Sv. Frane je upisao vrijedne bodove u borbi za o(p)stanak pobijedivši Sućidar, dok je Kman teškom mukom svladao Poljud, nakon što su domaći imali minimalno vodstvo sve do 30. minute susreta, prije nego što su se aktivnije uključili ponajbolji gostujući pojedinci (Cikojević, Vidošević). Posljednja odigrana utakmica bila je ona između Žnjana i Solina… Žnjan se dvaput vraćao iz rezultatskog minusa, čak je napravio i preokret povevši 6:5 samo šest minuti susreta, da bi u posljednje tri minute primio dva zgoditka i nastavio jahati u svom stilu, prema dolje… Da stvar bude gora, kod rezultata 6:6, u posljednjoj minuti su imali zicer za zaključiti utakmicu, ali ne koriste priliku, a gosti pokreću kontra napad te zabijaju u posljednjim trenucima susreta za veliku, (ne)očekivanu pobjedu. Strijelac je bio AV1, gostujući golman! Ogromna tuga, nevjerica u taboru crvenih sa Žnjana, čak je i vaš izvjestitelj ostao u čudu kako su i ovo uspjeli prokockati… eto, čini se da ima niže od dna, dno dna… može li ova ekipa izmisliti novi termin, sigurno da može, ali hoće li stići ?! Ipak je ostalo tek 8 utakmica za odigrati… fingers crossed ?

Kolo 19. prvoligaške karavane nije donijelo značajne pomake, pa ćemo istaknuti fun fact. Kapetan Sućidra upisao je hattrick: 2 zgoditka u protivničku, a 1 u svoju mrežu. Bome, lipo se snašao, hattrick se piše, tko te pita kako, kome… Mladost Sv. Frane nastavlja pobjeđivati, i ako ovako nastavi, mogla bi potvrditi ostanak već u sljedećom kolu… and they were worried, oh, cute.

Što se tiče Druge lige, kolo 16. otvoreno je derbijem Kocunar – Dominik. Nakon vodstva gostiju, domaći okreću utakmicu golovima Dadića, da bi konačni rezultat postavio Butorović dvije minute prije kraja susreta, za pravednu podjelu bodova. Druge utakmice nisu bili ni približno uzbudljive, osim što je Pojišan nakon uvjerljivog vodstva (0:4) dopustio Gospi od Zdravlja da im se približi na minimalan zaostatak, ali im je uskoro ponestalo vremena…

Sljedeće kolo je također otpočelo derbijem, ovog puta su se susreli Podstrana – Kocunar, a punog plijena odlazi domaća ekipa, predvođena braćom Milović, strijelcima 4 zgoditka (oba po 2). Konjsko nije uspjelo iznenaditi Dujine trupe, iako su ozbiljno visjeli pred sami kraj susreta, ali su im cheerleadersice dale dodatan impuls u ključnim dijelovima… Pojišan, i oni vam imaju svitu, samo u posljednje vrijeme nije toliko brojna zbog COVID ograničenja, pa tako jedan dio navija s tribina, a drugi od kuće uz live stream i kokice.

Kolo 18. donosi hladan tuš za dvije ekipe: Kocunar pobjeđuje Mertojak (4:1), a preporođeni CBS minimalno slavi protiv Kampusa, što znači da ćemo ove dvije poražene ekipe i sljedeće sezone gledati među drugoligašima. Ovo je posebno teško palo žutokljuncima s Kampusa, ali im je pratnja uskoro podigla raspoloženje. (Duje, molio bih te imena pratnje s foto za sljedeći izvještaj… čista formalnost, zbog svih onih derby navijačica, samo neka ostane zapisano… OIB ne treba, adresa opcionalna, kontakt obavezan za slučaj da žele dati kakav komentar). E da, zaboravio sam istaknuti jednu jako važnu stvar, a to je da je budući prvak (Podstrana) izgubio prvu utakmicu u sezoni, i to od Gospe od Zdravlja. Bez komentara!

I za kraj, 19. kolo donosi dvije teške pobjede: Kocunar protiv Konjskog dolazi u vodstvo tek u pretposljednjoj minuti susreta, kada se domaća ekipa dodatno 'otvara' i prima još dva zgoditka, za naočigled sigurnu pobjedu; dok Pojišan pobjeđuje susjede iz Dominika golom IB4 u 28. minuti susreta. Ovim rezultatom su im šanse za hvatanjem Kocunara dodatno porasle, dok su poraženom Dominiku praktički nepovratno iskliznule. Mertojak i Gospa od Zdravlja odigrale su lijepi, fini remi, u duhu fair-playa.

OK ekipa, to bi bilo sve za danas… Jašemo dalje, živile radne akcije –> živile !!!

Osvrt na 15. kolo KMNL

04 Srpanj 2021

I. KMNL

Split, 14. lipnja 2021.

20:45   GOSPA OD OTOKA – RAVNE NJIVE  2:2 (1:0)

Suci: Grgatović, Galić

Strijelci: Franić (7), D. Čule (22)  //  Ratković (31), Žarković (34)

 

21:30   KAMEN – SV. FRANE  6:2 (2:1)

Suci: Galić, Grgatović

Strijelci: Bilobrk (4), Luetić (16, 40), I. Čaić (24), M. Družijanić (26), Babić (28)  //  P. Burazin (14, 37)

 

Split, 15. lipnja 2021.

20:00   K. STARI – ŽNJAN  5:4 (2:1)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: Bašić (12, 14, 21, 24), Lagator (34)  //  Palinić (2), Bulić (34), D. Gudelj (36), D. Batinić (37)

 

20:45   SV. ANTE, ZADVARJE – SV. ANTE, POLJUD  4:4 (2:2)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: N. Krželj (1), Balić (10), L. Krželj (30, 35)  //  Topić (15, 25), Marinić-Kragić (18, 38)

 

Split, 16. lipnja 2021.

20:45   KMAN – PUJANKE  6:0 (2:0)

Suci: Grgatović, Cikojević

Strijelci: Ćubelić (10, 37), Tunjić (20), J. Cikojević (30), Vidošević (34, 38)

 

21:30   SUĆIDAR – DUGI RAT  5:1 (2:1)

Suci: Cikojević, Grgatović

Strijelci: Čagalj (3), Vuković (16), Znaor (25), Duran (38), Vranješ (40)  //  Voloder (19)

 

Napokon smo i to dočekali, završio je prvi dio natjecanja, a stigla pauza, blažena bila (nikad se nisam radovao ljetu kao ove sezone), pa da vidimo šta je bilo zanimljivoga u ovom kolu.

Naravno, velikog uzbuđenja baš i nije bilo, svi su više-manje zadržali svoja mjesta na tabeli: Kman uredno ispunjava svoje obveze i sigurno brodi prema novom naslovu, a isto tako radi i Žnjan, samo na začelju. Ovi između su tu više-manje za popuniti rupe nastale u kulturno-zabavnom programu Nadbiskupije…

Znam gdje ih možemo smjestiti… prošli tjedan, rano jutro, naletio sam na jednu emisiju na HRT-u, i vidim neke osobe kako se junački trude, baš daju sve od sebe, odmah primijetiš da su probili sve moguće plafone. I tako, zadržim se par trenutaka na toj emisiji da vidim hoću li vidjeti koga poznatog (kako sam slične stvari uočio kod većine vas), i čujem da se TO šta oni prezentiraju zove rekreacija… pa eto, tu bih vas smjestio, to je stvoreno baš za vas, ono, baš pogođeno, ciljano. A iznimno sam ponosan i na sebe što sam se to jutro ranije probudio i upoznao taj novi oblik zabave i sporta (u biti, to vam je nekakva mješanca, sve nekako nedorečeno, definitivno nije sport, ali nije ni zabavno, sudeći po njihovim izrazima lica). Baš mi je laknulo jer iz tjedan u tjedan gledam, i ono, nije mi jasno što vi izvodite… ali sad je sve sjelo, to su ti novi trendovi, mladići ih lakše usvajaju… uskoro ćemo se svi rekreirati, to bit će da dođe s ovim cjepivom…

Pujankaši ipak nisu dobili skriptu na vrijeme, a kamenjari očito jesu… čekaj malo, kako sad to ako je išla preko Pujanki na Kamen… očito su je dobili od ovih iz prošle sezone… a ipak ne, vidim da je nastupio koautor skripte Micevski, sve jasno, moja greška…

Dvojac Anti odigrao je zanimljivi dvoboj iz kojeg nećemo izdvajati ništa posebno, u suprotnom bi napisao roman… čovjek jednostavno ne zna koga istaknuti, a da nekog ne uvrijedi, pa najbolje ne čačkati…

U isto vrijeme, dok su derbi kola igrale nekada slavne i poznate 'korporacije' iz Solina i Njiva (podsjetimo, u 'onim' vremenima nisu se skupljale mrvice kao sada, ostatci ostataka, tako da se prvi bore s drugima za ostanak, dok se ovi drugi bore sami sa sobom ?), na drugom kraju terena, Sućidar se poigrao s franšizom. Zaustavili su se na 5 zgoditaka, došao je mig s klupe da je to trenutni maksimum (sve ćemo pojasniti), a i kapetan je zabio pa je najbolje odmah svirati kraj, za svaki slučaj… Dakle, trenutno završavaju edukaciju “Čemu vam služi druga ruka“, a pošto je prezentacija 'pukla' u pola poduke, jasno vam je zašto voditelj namiguje i traži prijevremeni kraj susreta. Reklo bi se win-win situacija, a u svakom slučaju, bila je to jedna od boljih procjena sudačkog para Cikojević/Grgatović ?

Ovog puta, Žnjan je bio toliko blizu osvajanja tog jednog boda, da se igralo još samo sat-dva (eventualno tri) vremena duže, sigurni smo da bi stvorili barem još jednu šansu za protivnika, a moguće da bi prešli i centar igrališta, barem prema njihovoj verziji ?

Stvarnost je da su i dalje uvjerljivo posljednjeplasirana ekipa, i da će trebati puno ozbiljnog rada i treninga, a prvenstveno prihvaćanje situacije da su suočeni s ozbiljnim ekipama rekreativaca, i da će se i oni trebati spusti na njihov level ako se ubuduće žele loptati s velikim momcima. Osobno, kao da se jedini trudim, što pisanjem, savjetovanjem i ohrabrivanjem, da postanu svjesni teške situacije, a oni ništa… očito ću trebati pojačati s uvjeravanjem, kao u slučaju Pujankaša, koji su se uzdigli toliko visoko da ni sami ne vjeruju očima (non-stop se okreću za sobom i gledaju koga su zaprašili). Važno je da smo svi mi vjerovali u njihove mogućnosti i bodrili ih kad su bili na dnu (većem i dubljem nego Žnjan, vjerovali ili ne), najjači su bili kad je bilo najteže, to je odlika pravih ekipa, a za to čestitke prvenstveno idu voditeljskom dvojcu, i to na odličnom poslu i berbi u posljednjem mjesecu, neka se samo tako i nastavi (pa makar i Žnjan ispao). A ako samo i pomislite na pad, mi smo tu da vas uhvatimo, odnosno spriječimo pad na svoj način, oslonite se na nas, samo nam vjerujte, prepustite se, and Let the good times roll ?

 

II. KMNL

Split, 30. lipnja 2021.

19:30   POJIŠAN – KOCUNAR  3:3 (0:0)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: J. Kuščević (27), Vuković (28), Šarić (33)  //  R. Vulikić (21, 29), Mujan (38)

 

Split, 01. srpnja 2021.

20:00   TRSTENIK – GOSPA OD ZDRAVLJA  1:5 (0:1)

Suci: Cikojević, Grgatović

Strijelci: J. Sikirica (38)  //  Mikelić (18, 26), Tonkić (27, 32), Melvan (40)

 

21:30   PODSTRANA – IVAN MERZ, KAMPUS  3:2 (1:2)

Suci: Grgatović, Cikojević

Strijelci: Marić (17), D. Milović (28, 35)  //  Živković (8), Vrdoljak (12)

 

Čak dvije utakmice ovog kola možemo nazvati derbijem kola, a onaj naziv 'veliki' ipak pripada dvoboju prvoplasirane momčadi (Podstrana) i momčadi s Kampusa. Za razliku od rekreativaca iz elitnog društva, ove momčadi čak i imaju poneke dvonošce koje možemo nazvati igračima. I ne LBJ, ti nisi među njima, ali si zato okupio respektabilnu ekipu, a iako si na svakoj poziciji dobro pokriven (po 2 igrača na svakoj poziciji… čak imate i osobe za nositi torbe i vodu, masere, te svećenika, zlu ne trebalo, ništa se ne prepušta slučaju), ove večeri si dosta toga riskirao, počevši od toga da si sam sebe uveo u igru, pa sve do toga da si došao s jednom zamjenom, i to na susret protiv odličnih studenata, predvođenih inženjerom Dujom. Prvo poluvrijeme ti je skuva pašta-šutu, 'začepio' jednog brata, a drugog nije bilo niti na mapi… ali si vrlo brzo uvidio na što to liči i u kojem smjeru ide (prvog poraza u sezoni) te si se brzom prilagodbom (uvođenjem Hrabrog srca) vratio u utakmicu. Taj poduhvat nisu mogle spriječiti niti fanatične cheerleadersice koje su mogle samo ohrabrivati svoje dečkiće ravno do poraza. Ali kao što si svjedočio, njima to ne smeta, dapače, samo su čekale kiks da ih još više vole… a kao što je svima poznato, ta bolest traje od 1950. i (očito) nas nikad neće štufat ?

Stoga, mislim da je nužno i pošteno znati tko stoji iza svih tih uspjeha (smiri se Duje, nisi ti, naravno). Počnimo s donjim redom, kojeg čine 'voćna' imena poput Višnje, Jagode, Dunje, Jabuke, Trešnje, Maline… do 'cvjetnog' srednjeg reda gdje se ističu Lipa, Javorka, Cvita, Ljubica, Smilja, Đurđica, Grozdana, Jelka, Ružica… do (dobro)stojećeg reda kojeg čine starohrvatska imena Mara, Antica, Ivana, Kata, Pera, Luca, Anđa… do ovih trenutno popularnih influencerica Amadea, Sandra, Isabella, Nika, Maša, Lucija, Rita, zaključno s Ellom, Lanom, Ljupkom i Nevenom (uh, umalo zaboravih Hanu, Sonju i Anastaziju), te društveno općepoznatih imena (koje nas svakodnevno drže aktivnima) tipa Jelena, Lidija, Nives, Maja, Sevke… do Lirimove femme fatale Anđele… uf, teško je sve ovo bilo ispratiti (pogledom), pravilo vrijedi kao i za sunce, ne gledati duže od sekundu-dvije ?

Nego, što se tiče ovih muškića uokolo njih, stvarno ne znam što oni rade na tribinama, umjesto s vama na klupi, primjerice, ili neka barem izvjese pokoji transparent, ne daj Bože zapale bengalku-tri… ma znam, naravno, nisu oni ni ludi, svatko se brine za sebe, tko prvi… koriste vas da dođu do tih ekskluzivnih mjesta, impresivna taktika, priznajem, inovativna, zasad najbolja u sezoni, mogu te slobodno savjetovati ?

'Mali' derbi odigrali su Pojišan i Kocunar, a obzirom na očekivanja, obje su momčadi izgubile. Ipak, Kocunar je zadržao treće mjesto, s utakmicom manje, kojom može prestići Dominikance i zasjesti na 2. mjesto. S druge strane, Pojišan je propustio zasjesti na treće mjesto i dodatno se približiti mjestu koje vodi u Konferencijsku ligu. Obje momčadi imaju realne šanse za Primeru, ali je samo jedno mjesto ostalo upražnjeno, a tko će biti uspješniji, vidjet ćemo u nastavku sezone. Veliku bitku za to mjesto vodit će čak pola lige, stoga će trebati odraditi kvalitetan prijelazni rok i uložiti u back-office ? Jedno je sigurno, bit će mnogo razočaranih, na terenu, ali i van njega…

I za kraj, evo nas kod Trstenika, koji je čak odigrao jednu poprilično gledljivu utakmicu, na momente naravno, nemojmo sad pretjerivati. Samo momci imaju jedan mali problemčić: svaki put kad se krenu s nekim nadmetati, bivaju nadigrani… pa ajmo barem jednom udrit kontru, čisto onako da vidimo šta će biti, mislim da gore ne može. Ovog puta nisu imali ni sreće jer se Mikelić, nakon višemjesečnog izbivanja, toliko zaželio baluna da im je uvalio dva komada i izašao iz igre da i drugi osjete kakav je to osjećaj postići gol – u gostima ?

Osvrt na 14. kolo KMNL

26 Lipanj 2021

Prijatelji dragi, vruće je… rezultate niti ne pomišljam stavljati, vjerujem da vas to ionako najmanje zanima. Najvažniji je dojam koji ostavljate, naravno meni, odnosno kako vas ja vidim… a jedne vidim kao pčele, druge kao mrave (mislim da je jasno na što aludiram, da ne crtam, i idem u detalje, jer… kao što rekoh, vruće je). Ajmo mi lipo, dakle, prijeći na ono bitno, ono što me drži budnim tijekom utakmica, a to su potezi vas i vaših pratnji, di se bilo proteklog vikenda, što se nosi, s kim se nosi ?

Pa ajmo odmah na ono što se nosi, ali i kako se nosi… Kamenjari zaboravili ponijeti drugu garnituru, pa su se 'originalno' dosjetili okrenuti dresove… još jednom, voditelju ide palac gore za organizaciju, ali i dolje zbog malog broja dresa (nećemo u detalje, nek ostane 'need to know'), sreća u nesreći što vam nije bilo Sharky-ja i Omrčena, ne vidim kako bi njih dva na vrijeme izašla iz dresa, jer su ga prethodno navlačili jedan drugom cijelo jutro (mislim na dres)… Njihovim protivnicima (Žnjan) nećemo pridodavati previše pozornosti ovog puta, dovoljno činimo od početka sezone, očito to utječe na njihovu izvedbu (je, that's the problem… u tom grmu leži zec). Ali oduševljava njihova upornost, momci očito vjeruju u prvoligaški o(p)stanak, vjerojatno im ga je usadio oni 'maniti, tvrdoglavi optimist' koji je i ovog puta izostao (vidi i on ča se sprema, u kojem smjeru plovi bili brod), lagano diže sidro, uskoro idu opravdanja u stilu “nije me bilo pola utakmica“, ili “Dubovcu ne da žena da igra, mora je ići raditi u Zadar“ i sl.

Franšiza se lagano gasi, vjerojatno seli u drugo mjesto gdje može opstati i cvati… interesa navodno ima, razgovora se sa zainteresiranim pravnim osobama, šira zajednica je uključena, ništa se ne prepušta slučaju, a dogovor je blizu, kako čujemo, ovo je ta sezona… drugoligaši su spremni, baš u pravo vrijeme, otvara se jedno mjesto, a ako niti to ne bude, bivšim prvacima neće biti problem ishoditi wild card

S druge strane, veliki gospodin nije pristao da mu upišemo (makar simbolično) hattrick iz dvoboja s Njivama, već je i to prepustio svom podčinjenom (kao i za Sudamju), još jednom dokazavši svoju veličinu.

Doktorandi Skule baluna prof Banovca spremni su za posljednju fazu, a neki koji su imali sreće upasti na njegova predavanja, upravo ovih dana profitiraju na ljestvici strijelaca… skraćena skripta dijeli se svjetlosnom brzinom, najprije je došla na susjedne Pujanke (s kojima gaje istinske dobrosusjedske odnose) kod meštra Kovačevića, koji su je dali (ali samo na uvid) svojima na Kamenu (njima nije trebao ni hard ni soft, samo ih je trebalo znati motivirati, zato im je trebala, postoji posebno poglavlje posvećeno samo tome). A šta će tek biti kad meštru splasne onaj hamburger… o palačinkama nećemo, one nikome ne smetaju, pa nećemo ni mi njima, vidimo da su se lipo udomaćile, 'podstanarstvo' je prešlo u pravo malo trajno stanarstvo, više se ne plaća najam, sada su 'jedna duša, jedno tilo', teško se rastati…

 

Nećemo gnjaviti niti s drugoligašima, jer mi nisu dali materijala za to, nažalost… ali bez brige, snađem se ja, uvik se nešto nađe, ili baci, pa tko se uhvati… Inače, došli smo do exclusive, čekamo pogodan trenutak za plasiranje među populaciju, jer će biti boNba… najavit ću na vrime, počnite već s kopanjem rovova ?

Skratit ćemo maksimalno, da se možemo fokusirano posvetiti na novu metu (sami su tražili, tko ih tjera da pobjeđuju), a o čemu smo dali naslutiti u prošlom tiskanom izdanju…

Dakle, pobjede su upisale sve ekipe koje žele u rang više, istina, neki malo teže, ali bitno da je i to arhivirano. Kocunar je tek u posljednjim trenucima susreta slomio otpor Trstenika, a slično je bilo i s Podstranom (iako su braća nastupila, i zabijala) koju je na dodatni napor prisilio uvik gostoljubivi CBS… ono, kad ih vidiš, znaš da su bodovi na pola puta, ostatak je na tebi samom ?

Mertojak, muka i pokora sviju nas u organizaciji lige… srećom nije bilo Cakija, inače bi bilo po nama ?  SL99 ostaje na 10 postignutih zgoditaka, ali najvažnije da ekipa pobjeđuje, bit će vremena za osobne nagrade, što je i sam očito uvidio jer budite sigurni da bi u posljednjih 6 kola zabio i više od ona 2 zgoditka, da je bilo potrebe dao bi on i trećeg, budite sigurni u to…

Derbi kola odigran je pod strogim epidemiološkim mjerama, zbog povećanog broja gledatelj(ic)a, a prednost su imale one koje prošlog tjedna nisu stigle dati drugu ruku piture ?

Pa dobro Roko, reci mi nešto, kako ti misliš da idemo u elitu s ovakvim pristupom! Idući put, lipo zovneš time-out, i odlučno, bez zadrške, pošalješ polovicu na tribinu (Bili ti može pomoći u tome) odnosno po vodu jer očito tome služe. Svi moraju znati svoju ulogu, tko nosi, a tko pije…

A ti (inženjeru) Duje, ti ne želiš dobro Dominiku… tek toliko, evo da te pitam, pa dobro šta će tebi bodovi, bio peti ili šesti, Konfederacijsku ligu nećeš vidjeti, možda tek Intertoto stignete uhvatiti (ako se poklope drugi rezultati)… jedino nam se možete iskupiti ako 'skinete' ostale pretendente (mislim, ove šta misle da nešto znaju i da su relevantan čimbenik u krojenju vrha tabele), e njih, riješite njih pa ste se napola 'oprali', ostatak ćemo kompenzirati kroz marendu (ti stvarno misliš da smo zaboravili na prethodno kolo i gozbu uokolo terena, svaki stol (domicilni ili uvozni) je bio pun raznih specijaliteta, sraz južnoameričke gastronomije i japanskih tradicionalnih jela, čak ste predvidjeli spizu za vegetarijance, vegane… iako gledajući vas, teško da taki postoji, jer bi vam isti, u nestašici hrane, vrlo brzo postali i sam menu… Nego, očito nisi upućen u priču sa šipkom i trenutno vodećem ekipom drugoligaške karavane, a čija radnja se odvijala prošle godine… pa čisto samo da si informiran da su isti, dok nisu odradili pokoru, bili dno lige, pa i niže, a vidi ih sad… pa te molim da to imaš na umu, potrebno se pravovremeno pojačati na strateškim pozicijama, ulagati i koketirati (ne ti osobno, pošalji tajnicu) s organizacijom, a ne u sporedne sitnice poput dresova, prijevoza studentica, kozmetike, pompona i inih rekvizita, transparenata…

 

Za kraj, ovo mi baš teško pada, ali ne želim ni razmišljati da nam se bliži rastanak, te koliko će vremena proći do sljedećeg susreta, stoga vas molim da se potrudite da se sljedeći tjedan iskažete u pravom svjetlu, da dobijem što više mesine (figurativno, ali i doslovno) kako bi se dostojno oprostili i izdržali do narednog susreta. Već vidim, festa će biti grandioznija, sadržajnija, konkretnija i koloritnija od one Želine u Pršutu (aj dobro, ima ih je on i više nego dobrih, i posjećenost mu je bila zavidna), ne možeš jednu takvu iskusnjaru olako nadmašiti, kao evo mene, novi šerif je u gradu… ne, ne, lenta je još kod njega, i to zasluženo, možemo se samo nadati da će naša ući u konkurenciju njegovih TOP10, i to prosječnih, tome težimo, da uđemo na listu, nećemo glavom kroz zid, preskakati korake u razvoju… marketing će trebati odraditi 'top class business' da nadmašimo i slavni 'pršut na ćeli', ono je bilo baš 'over the top', za anale, inovativno, iz rukava, u njegovom stilu, nitko se nije snašao na prvu (jadan je cili život neshvaćen, ispred svog vremena, definitivno), pa su se trebali ponovno namjestiti da bi foto uspjela 'ka da je prvi put' (e da je to tako lako, ni oni šta su se slikali 'na Mjesecu' nisu uspjeli otkloniti sve nedostatke za razliku od njega i ekipe), a tek PR kad je preuzeo… e to i nama treba, faktor X da nas izdigne iz prosjeka, anonimnosti, podruma… to hoću da mi date, vi mi iz kola u kolo dajete 'Mjesec', a ja hoću 'pršut'… Mjesec vidim svaku večer, a pršut baš i ne ?

To hoću za kraj… a dotad ćemo imati samo uspomene i, naravno, stare kolumne da nas drže veselima, bliskima, nasmijanima… good times ?