Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2

Blaženstva mladih
  • Blago mladima koji iskreno i odvažno traže istinu, jer istina će ih osloboditi da radosno žive svoj kršćanski poziv.
  • Blago mladima koji radosno žive svoju mladost poštujući svakoga čovjeka, jer to je put do istinske zrelosti i prave slobode.
  • Blago mladima koji sve svoje darove ulažu u izgradnju pravednih društvenih odnosa, jer tako postaju graditelji Božjega kraljevstva.
  • Blago mladima koji se zalažu za mir i dobro, jer time nastavljaju Kristovo djelo.
  • Blago mladima koji suosjećaju s patnjama i bolima svakog čovjeka, pružajući mu svoju pomoć, jer tako postaju slični Kristu, otkupitelju čovjeka.
  • Blago mladima, koji poput Marije, slušaju Božju riječ, razmišljaju o njoj i po njoj žive, jer tako utjelovljuju Krista i daju smisao svome životu.
  • Blago mladimakoji svjedoče svoju vjeru u obitelji, školi i društvu, jer tako postaju put drugima da upoznaju i prihvate Krista.
  • Blago mladima koji bez straha žive svoju vjeru, nadu i ljubav, jer tako postaju sol zemlje i svjetlo svijeta.


“Vi ste sol zemlje... Vi ste svjetlo svijeta...Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.” (Mt 5,13-14. 16)


Molitva prije učenja 1

Neizrecivi Stvoritelju, koji si iz obilja mudrosti ustanovio korove anđela i postavio ih divnim redom nad spoznatljivo nebo te najvećom ljepotom ispunio svemir: ti, koji si ustanovio istiniti izvor svjetla i mudrosti, udostoj se zrakom svoje jasnoće rasvijetliti moj razum, ukloni od mene tminu grijeha i neznanja. Ti, koji nijemima daješ razgovijetan govor, pouči me i izlij na me milost svoga blagoslova. Daj mi oštrinu prosudbe, sposobnost pamćenja, vještinu učenja, temeljitost tumačenja, milost govorenja. Uredi početak, upravljaj napredak, učini potpunim završetak! Ti, koji si istiniti Bog i čovjek: koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen. (Sv. Toma Akvinski)


Molitva prije učenja 2

Gospodine Isuse, blagoslovi ovo moje učenje, učini ga korisnim i velikim, sjedini ga s radom svih onih koji se trude. Neka moj radni stol bude poput oltara, moje učenje žrtva, a moj napor i umor neka se sjedine s naporima svega svijeta i s tvojom mukom na križu, da bi donijeli obilat rod. Amen.


Molitva za uspjeh na ispitu

Dobri Bože, hvala ti na svim darovima koje si mi dao. Udijeli mi milost da se uvijek njima služim tebi na slavu, za svoje posvećenje i na dobro drugih. Daj da uvijek budem radosna srca. Blagoslovi moje roditelje, prosvijetli učitelje, nastavnike i profesore, pomozi mojim prijateljima. Daj da, zagovorom nebeske majke Marije, moje učenje bude nagrađeno uspjehom. Molim te, vodi moj razum i učvrsti volju da savjesno vršim svoje dužnosti i zaslužim uspješno položiti ispit za koji se spremam. Amen.


Molitva za vrijeme škole

Gospodine Isuse Kriste, pripremao si se dugo vremena za svoj nastup u javnosti. I ja želim is­koristiti ovo vrijeme školovanja da u životu budem koristan. Rekao si da ti mogu najbolje služiti ako iskoristim darove koje si mi dao. Daj mi radost u učenju. Neka mi Duh Sveti pomogne pogotovo kad mi je teško. Blagoslovi moje profesore. Trudit ću se da budem s njima u dobrim odnosima. Pomozi nam da bez predrasuda razgovaramo. Daj da nas profesori ispravno shvate i da nas ozbiljno uzmu, da u sve­mu pravedno odlučuju. Gospodine, jednom ćeš me pitati što sam učinio sa svojim darovima. Trudit ću se da ih dobro iskoristim. Amen.


Molitve prije i poslije rada

Molitva prije rada

Djela naša, molimo te, Gospodine, milošću svojom preteci i pomoću prati, da svaka naša molitva i djelo s tobom započnu i započeti da se s tobom dovrše. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.


Molitva poslije rada

Hvala ti, svemogući Bože, na svim tvojim dobročinstvima, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen. Slava Ocu...


Molitva mladića

Gospodine, evo me pred tobom, želim da moj život bude lijep, poletan i velikodušan, sličan tvome. Stoga stavljam u tvoje ruke svoj život, svoje radosti i poteškoće, svoje želje i nemire, svoj zanos i mladost, svoje učenje, rad i zabavu. Ti koji si ljubav, ti koji daješ život, otkrij mojim očima tajne života i veličinu ljubavi. Ja te trebam, prosvijetli me. Pomozi meni i svima mladima svijeta da postanu pravi ljudi. Amen.


Molitva djevojke

O Marijo, Djevice, pogledaj moje srce puno mladenačkog zanosa, podari mojemu tijelu ljepotu i sklad. Ti koja si “blagoslovljena među ženama” daj da budem žena kao ti, da mogu drugima darivati radost i sreću. Ti koja si majka, pripremi me za darivanje života i pomozi da druge obasipljem ljubavlju. Ti koja živiš u punini daj mi radost života. Ti, “puna milosti”, pomozi mi u borbi protiv napasti da pobijedim zlo. Majko istinske ljubavi, proširi moje srce i ispuni ga spremnošću za velikodušno služenje. Otvori moje srce za potrebe svijeta i neka me u svemu nadahnjuje i vodi ljubav tvojega Sina Isusa. Amen.


Molitva zaljubljenih

Oče nebeski, hvala ti što si nas stvorio jedno za drugo, što smo se susreli i što volimo jedno drugo. Učini da ljubav u nama raste, da se svaki dan sve bolje razumijemo i jedno drugo usrećujemo. Svaka prava ljubav potječe od tebe i k tebi vodi. Našemu životu ti si po ljubavi dao novi sadržaj i cilj. Pokaži nam pravi put i pomozi da postignemo cilj. Amen


Molitva za čist pogled

Gospodine Isuse, tvoj je pogled izraz tvoje milosrdne ljubavi. Nauči me promatrati braću i sestre svojim pogledom. Oslobodi me od pogleda koji ubija moje dostojanstvo i dostojanstvo mojih bližnjih. Oslobodi me i očuvaj od požude očiju, znatiželjnog i pokvarenog gledanja. Ne dopusti da mojim pogledom u moje srce uđe razarajući duh bludnosti i svako drugo zlo. Milosrdni Isuse, po zagovoru prečistog Srca Marijina, daj mi čisto srce i čist pogled, da u svojim bližnjima uvijek gledam tebe. Amen.


Molitva sv. Josipu za čistoću

Sveti Josipe, čuvaru djevičanskih duša, tvojoj su vjernoj skrbi bili povjereni sama nevinost, Isus Krist i Djevica Marija: radi toga dvostrukoga predragog zaloga – Isusa i Marije – molim te da me očuvaš od svake nečistoće da neokaljane duše, čista srca i čestitih nakana uvijek vjerno služim Isusu i Mariji. Čuvaj me od svake grješne misli, pogleda, želje i djela. Daj da u mojoj duši uvijek cvjeta bijeli ljiljan čistoće. Amen.


Molitva za dar čistoće

Gospodine, Isuse Kriste, ti si nazvao blagoslovljenima one koji su čista srca i obećao si im da će Boga gledati. Često te gubim iz vida, a u srcu se nađu egoizam, ljubomora i druge zle sklonosti. Zbog pomanjkanja skromnosti i prevelike znatiželje, moje misli i osjećaje ispuni nesigurnost i nemir. Tada gubim radost vjere i svjetlo savjesti. Teško mi je moliti, srce mi je prazno i slabi mi ljubav prema bližnjima. Ipak, Gospodine, želim nov i vjerodostojan život, želim nutarnji mir. Zato molim tvoju predragocjenu krv da me očisti. Želim te opet primiti čistim srcem i dijeliti tvoju ljubav sa svim ljudima. Neka me tvoje rane podsjećaju kako me neizmjerno voliš. Neka me tvoja krv jača u kušnjama i opasnostima. Neka me tvoj anđeo izbavi iz grješne prigode.

Duše Sveti, daj mi svoju mudrost da razlikujem pravu ljubav prema drugima od traženja samoga sebe, da znam u iskrenosti davati i primati, spajati jednostavnost i blizinu s ljudima.

Marijo, Majko divne ljubavi, želim kao i ti uvijek nositi u srcu Isusa. Neka me tvoja poniznost uči nježnosti i pouzdanju da postanem čisti kalež krvi tvoga Sina. Amen.


Molitva u trenutcima kušnje

Gospodine Isuse Kriste, naš Veliki svećeniče, bio si kušan na mnoge načine kao što smo i mi, ali nikad nisi sagriješio. Udijeli mi svoju milost i milosrđe, naklonost i pomoć. Učini me svjesnim svoje prisutnosti. Jačaj me u mojoj slabosti. Kroz životne kušnje vodi me do pobjede i ljubavi koju dijeliš s Ocem i Duhom Svetim, jedini Bože, u vijeke vjekova. Amen. (Prema Poslanici Hebrejima 4,14-16 )


Molitva u trenutcima napasti

Isuse Spasitelju, Gospodine moj, Bože moj i sve moje, koji si nas po žrtvi križa otkupio i slomio moć sotone, ponizno te molim da me oslobodiš od svakoga zlog i đavolskog utjecaja. To te molim u tvoje sveto ime, zbog tvojih svetih rana, po tvojoj svetoj krvi, po tvome svetome križu i po zagovoru Bezgrješne, pod križem žalosne majke Marije. Krv i voda, koji izađoše iz tvoga presvetog srca, neka siđu na mene, da me očiste, oslobode i izliječe. Amen.


Molitva sv. Judi Tadeju u vjerskoj sumnji

O sveti Judo Tadeju, ti si neumorno širio radosnu vijest, neuke si privodio k istini, slabe učvršćivao u vjeri i napokon umro mučeničkom smrću. Molim te, ojačaj moju vjeru, rasprši moje sumnje, odagnaj od mene vjerski nehaj; daj da se odlučno borim i hrabro odolim svim neprijateljskim navalama i kušnjama, te slijedim tvoj primjer u životu i u smrti i tako proslavim Boga ovdje na zemlji i u vječnosti. Amen.


Molitva u trenutcima beznađa

Gospodine, došao sam u životnu krizu, osjećam se napušten od svih pa čak i od tebe, osjećam da moj život nema smisla. Bojim se pomalo i samoga sebe. Ne razumijem zašto ovaj trenutak, ova duhovna bol. Promatram tvoj život, tvoje boli u Getsemaniju kad si bio sam i napušten od svojih prijatelja. Ti si ipak imao povjerenje u svoga Oca. Izgovorio si veliku riječ koja i meni može pomoći: “Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša, ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti”. Daj mi hrabrosti da ne bježim od ljudi, nego da znam moliti i prihvatiti njihovu pomoć, vjerujući da mi po njima ti pomažeš. Daj da vjerujući tebi nađem izlaz iz svih životnih poteškoća. To molim tebe koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.


Molitva u nevolji

Ti si, Bože, svakom vjerniku utočište u nevolji, snaga u trpljenju, utjeha u žalosti. Svrni svoj pogled na nas u našoj nevolji. Budi uz nas, olakšaj nam teret, učvrsti našu vjeru, da se bez ikakva zdvajanja povjerimo i sasvim predamo tvojoj očinskoj providnosti. Amen.


Molitva nad računalom

Bože, Oče pun ljubavi, izvore svakog dobra i znanja, slavimo te zbog tvoje dobrote koju si nam iskazao po svom Sinu Isusu Kristu, koji je postao čovjekom i bora­vio među nama i po svom Svetom Duhu kojega si izlio u naša srca. Daj da se ovo računalo koristi za služenje tebi i samo istini. Neka bude sredstvo uz­dizanja svima koji se njime budu služili. Neka se na ovom zaslonu nikad ne pojave pornografija, mržnja i bilo koje drugo zlo. Daj da se ovim računalom koriste ljudi čista srca, slobodni od svakog zla. Neka njihov rad služi slavljenju tvoga imena i izgradnji tvoga kraljevstva. Sve nas vodi kroz ovaj život kako bismo imali udjela u savršenoj ljubavi i radosti koju dijeliš sa svojim Sinom Isusom Kristom, Gospodinom našim i Svetim Duhom, jedini Bože u vijeke vjekova. Amen.


Molitva za mir (Pavao VI)

Gospodine, Bože mira! Ti si u svojoj dobroti stvorio ljude da ih učiniš dionicima svoje slave. Zahvaljujemo ti što si nam poslao svoga Sina Isusa. Njega si po smrti i uskrsnuću učinio začetnikom svakog spasenja, izvorom svakog mira, temeljem svakog bratstva među ljudima.

Zahvaljujemo ti na željama, naporima i ostvarenjima što ih je tvoj Duh mira pobudio u ovo naše doba, kako bi umjesto mržnje zavladala ljubav, umjesto nepovjerenja razumijevanje, umjesto zatvorenosti osjećaj za potrebe drugih. Otvori još više naše pameti i srca za svu našu braću da tako danomice postajemo sve bolji graditelji mira.

Oče milosrđa, sjeti se svih koji su u teškoćama, koji trpe i umiru zato da bi se rodilo pravo bratstvo u svijetu. Neka do ljudi svih rasa i jezika dođe kraljevstvo pravde, mira i ljubavi, i neka se zemlja ispuni tvojom slavom. Amen.


Molitva za ljubav

Bože, ti si ljubav. Svaka je prava ljubav od tebe. Tvoj je Sin sve zapovijedi sažeo u zapovijed ljubavi prema tebi i bližnjemu. Mi ne znamo pravo ljubiti. Potrebna nam je snaga tvoje ljubavi. Zato izlij na nas Duha svoje ljubavi, da on u nama učini ono za što sami nismo sposobni, pa da po nama u svijetu bude više ljubavi. Pomozi nam da te ljubimo svim srcem i svom dušom, jer ćemo jedino tako moći nesebično voljeti i svakog čovjeka. Amen.


Molitva za poniznost

Gospodine, daj da budem blag prema onima koji su tvrdoglavi ili nepodnošljivi. Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome! Nauči me da mirno saslušam prigovore i grube riječi. Isuse blaga i ponizna srca, sačuvaj me od oholosti i uzdizanja iznad drugih, daj da radije budem malen i neznatan. Isuse, ne daj da težim samo za priznanjima i da mi uspjeh bude najvažnija stvar u životu. Daj da budem spreman na žrtvu, na kritike i poniženja. Otvori moje srce pravoj istini, da budem zadovoljan s onim što tvoja božanska providnost stavi na moj životni put. Amen.


Molitva za odvažnost

Gospodine, ne molim te za viđenja i čuda, molim tek snagu za život svakodnevni. Pouči me umijeću malenih koraka. Daj mi jasne misli, ispravnu nakanu i jakost volje da odgovorim tvome nadahnuću. Daj da shvatim kako je veoma važno dobro iskoristiti darovano vrijeme, mudro uložiti svoje snage, imati osjećaj za red i pravu mjeru, da ne jurim kroz život poput rasipnika koji i ne opaža darove tvoje ljepote i dobrote. Pomozi mi da cijenim postignuto, da mislim na budućnost i da dobro iskoristim sadašnji trenutak. Daj da spoznam istinu da su poteškoće, porazi, padovi, neuspjesi i boli, vjerni pratioci uz koje naša bića sazrijevaju i rastu na životnom putu. Amen.


Molitva za vedrinu

Bože, daj mi vedrinu da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti; hrabrosti da promijenim stvari koje mogu promijeniti i mudrosti da razlikujem te dvije stvari. Daj da živim i radujem se svakom trenutku, da prihvatim teškoće kao put do mira, da poput tebe prihvatim ovaj svijet kakav jest, a ne kakav bih ja želio da bude; da vjerujem da ćeš ti sve dovesti u red ako se predam tvojoj volji; da živim razborito i umjereno i budem sretan u ovom životu i zauvijek s tobom u nebu. Amen.


Molitva protiv psovke

Presveto Srce Isusovo, obrati jadne psovače!
Isuse, iskorijeni psovku u našem narodu!
Isuse, oprosti psovku u našem narodu!
Isuse, uništi mržnju i obrati sve grješnike! Amen.

“Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi...
Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali i vašu će čuvati. A sve će to poduzimati protiv vas poradi imena moga jer ne znaju onoga koji mene posla.” (Iv 15,18-21.)


Molitva za posao

Gospodine Isuse, Spasitelju moj, ti si radio kao tesar u roditeljskom domu, ti razumiješ teškoće i probleme nastale zbog moje nezaposlenosti. Pomozi mi da pronađem primjeren posao da mogu dostojno živjeti. Spreman sam prihvatiti bilo koji posao koji pronađeš za mene. Oslobodi me oholosti, lijenosti i straha, i daj mi hrabrost, snagu i dobru volju, da radim posao koji mi providiš. Hvala ti Isuse!


Molitva za moju obitelj

Bože, ti si temelj svake obitelji, pa tako i naše. Tvoj je Sin živio u obitelji. Pomozi nam da nasljedujemo primjer Svete obitelji: da živimo jedni s drugima u toplim i prisnim odnosima povjerenja i služenja u ljubavi. Daj da jedni drugima budemo potpora i oslonac, da naš dom bude nama i svima koji k nama dolaze radosno mjesto okrjepe. Naše zajedništvo neka traje sve do vječnosti u tvome domu. Amen.


Molitva za roditelje

Dragi Bože, ti si mi dao dobre i drage roditelje. Ti hoćeš da ih poštujem, ljubim, slušam i pomažem. Ti sâm udahni mi u srce pravo štovanje, žarku ljubav i radostan posluh prema njima, da im time platim sve muke i skrbi koje za me podnose. Blagoslovi ih i daj da nakon svega uđu u nebesku slavu. Amen.


Molitva za majku

Gospodine, odredio si da čovjek dolazi na svijet po svojim roditeljima. Oni su mi dali život, odgajali me, hranili i odijevali. Potičeš me da im za to uzvratim svojom ljubavlju. Zahvaljujem ti danas osobito za svoju majku. Blagoslovi je i nagradi za svaki pripravljeni zalogaj i odijelo, za svaku riječ koju me naučila, za svaku žrtvu, za sve. U moje srce udahni iskrenu ljubav i pravo poštovanje prema mojoj majci, da bih joj na taj način pokazao zahvalnost za sve što je za me učinila. Našem narodu daj mnogo velikodušnih, odgovornih i svetih majki, koje će biti svjesne da sudbina hrvatskog naroda počiva u njihovim rukama, pa će zato postojano moliti potrebnu snagu kako bi u Božjem strahu kršćanski mogle odgojiti svoju djecu, koja će biti Bogu vjerna i savjesno vršiti svoje dužnosti. Amen.


Molitva za nerođenu djecu

Bože Stvoritelju, ti si me stvorio iz ljubavi, ti si me satkao u utrobi moje majke. Hvala ti za čudo moga postojanja. Dao si mi život ovdje na zemlji, da me pripremiš na vječni život s tobom. U Sinu svome si nas “posinio” da zajedno s njime možemo klicati: “Abba, Oče!” Hvala ti. Tvoja je volja da svatko koga si stvorio bude tvoje dijete i dođe k tebi. Molim te za svako maleno dijete koje se ubija u majčinoj utrobi.

Oče, to su tvoja djeca! Prije zore stvaranja mislio si na njih, prije postanka svijeta ti si ih odabrao, u Kristu, da budu sveti i neporočni, da žive u tvojoj prisutnosti i slave tvoju dobrotu. Prinosim ti ove malene i stavljam ih u tvoje ruke. Ne odbaci ih, Oče ljubavi. Tvoj je Sin umro za njih. Primi ih i uvedi u kraljevstvo radosti i mira, gdje će moliti riječima tvoga Sina za one koji ih ubiše: “Oče oprosti!” Amen.


Molitva za crkvu

Svemogući Bože! Ti si se u Isusu Kristu objavio svim narodima. Brojni su u njemu tebe prepoznali, prihvatili te i postali članovi tvoje velike obitelji. Molimo te za cijelu Crkvu: ispuni je svojom istinom i mirom. Čisti je gdje je okaljana, ispravljaj i podiži gdje je slaba. Obdari je snagom i odvažnošću da njezini članovi ustraju u naviještanju evanđelja riječju i životom po vjeri na hodočasničkom putu prema nebeskoj domovini. Amen.


Molitva za papu

Bože, ti si svetog Petra postavio na čelo apostolskom zboru i na njemu sagradio svoju Crkvu. Papu našega (ime) postavio si njemu za nasljednika. Vodi ga i štiti da riječju i primjerom hrabri tvoj izabrani narod da mu bude vidljivo počelo jedinstva u vjeri i temelj zajedništva u ljubavi. Amen.


Molitva za svećenike

Milosrdni Bože, spomeni se da su tvoji svećenici slaba i krhka stvorenja. Zapali u njima vatru svoje ljubavi. Isuse, molim te za tvoje svećenike vjerne tebi, ispunjene tvojim žarom, a i za one koji su nemarni i nevjerni. Molim te za svećenike koji rade u ovoj sredini ili u dalekim misijskim zemljama. Molim te i za one koji trpe samoću, napuštenost, kušnje. Molim te za sve mladomisnike i mlade svećenike, za starije, za bolesne i umiruće, kao i za one koji trpe u čistilištu.

Isuse, tvojoj dobroti preporučujem svećenike koji su mi osobito dragi: svećenika koji me krstio, sve one koji su me poučavali i odgajali u vjeri i dijelili sakramente spasenja. Isuse, čuvaj ih u svome presvetom Srcu i daruj im obilan blagoslov sada i u vječnosti. Amen.


Molitva za duhovnog vođu

Gospodine, koji me ljubiš unatoč svim mojim slabostima, molim te za svoga duhovnog vođu. On mi pomaže da u svom životu otkrivam tvoju svetu volju, sve što želiš da činim, kako bih ti iz dana u dan ostao vjeran. On me ispravlja u mojim propustima, savjetuje u duhovnim stvarima i pokazuje put kojim trebam ići. Daruj mi, Gospodine, duha poslušnosti da mu budem iskren i odan. Amen.


Molitva za umiruće

Milosrdni Isuse, koji goriš žarkom ljubavlju prema dušama, zaklinjem te smrtnom borbom tvoga presvetog srca i bolima tvoje bezgrješne majke, očisti u svojoj krvi sve grješnike koji su sada u smrtnoj borbi! Srce Isusovo, koje si pretrpjelo smrtnu tjeskobu, smiluj se onima koji umiru! Srce Marijino, puno sućuti, moli za one koji su u tjeskobi! Amen.

Oče naš. Zdravo Marijo. Slava Ocu. Pokoj vječni.


Molitva sv. Josipu za sretnu smrt

Slavni sveti Josipe, ponizno te molim, isprosi mi milost da na smrtnom času junački odbijem navale nečistog duha i blaženo prijeđem s ovoga svijeta u vječni život. Daj da svoj život završim izgovarajući riječi: Isuse, Marijo i Josipe, u vaše ruke predajem srce i dušu svoju! Amen.


Molitva za duše u čistilištu

Milosrdni Isuse, koji si dragovoljno pretrpio tolike muke da otkupiš duše iz vlasti neprijatelja, smiluj se dušama u čistilištu. Usliši ih, milostivi Gospodine, i oslobodi da zajedno sa svim svetima uživaju tvoju dobrotu u tvom kraljevstvu.

Oče naš. Zdravo Marijo. Slava Ocu. Pokoj vječni.


O dođi Stvorče

O dođi, Stvorče, Duše Svet, pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti, u grudi, štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj, blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam i pomazanje duhovno!

Darova sedam razdaješ, Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan, Ti puniš usta besjedom!

Zapali svjetlo u srcu, zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim potkrepljuj nas bez prestanka!

Dušmana od nas otjeraj i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas, da svakog zla se klonimo!

Daj Oca da upoznamo, i Krista, Sina njegova,
i u te, Duha njihova, da vjerujemo sveudilj!

Sva slava Ocu vječnomu, i uskrslome Sinu mu,
sa Tješiteljem presvetim nek bude sada i uvijeke. Amen.

Pošalji Duha svojega i postat će. (Aleluja)
I obnovit ćeš lice zemlje. (Aleluja)

Pomolimo se:
Bože, koji si svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjesi uvijek radujemo.
Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.


Molitva Duhu Svetom (Sv. Augustin)

Dahni u mene, Duše Sveti, da moje misli budu svete!
Pokreni me, Duše Sveti, da moj posao bude posvećen!
Privuci moje srce da zavolim samo ono što je sveto!
Zaštiti me, Duše Sveti, da mogu uvijek biti svet. Amen.


Molitva Duhu Svetom (Bl. Ivan Pavao II)

Dođi, Duše Sveti, dođi, Duše Tješitelju, dođi i utješi srce svakoga čovjeka, koji plače u očaju. Dođi, Duše Sveti, dođi, Duše istine i ljubavi, dođi i napuni srce svakog čovjeka koji bez ljubavi i istine ne može živjeti. Dođi, Duše Sveti, dođi, Duše života i radosti, dođi i daruj svakom čovjeku puninu zajedništva s Ocem i Sinom, u životu i u vječnoj radosti, za koju je stvoreno i određeno ljudsko srce. Amen.


Krunica Duhu Svetom

(Moli se na zrncima klasične krunice.)

Sjedinjujem se s Marijom i po Mariji prinosim ovu krunicu Duhu Svetom uime svih i za sve duše.Držeći križ, moli se: Apostolsko vjerovanje.

Na prvo zrno moli se: Oče naš

Na tri mala zrna moli se Zdravo Marijo, a poslije riječi “Isus” dodaje se:

1. Koji neka nam po Duhu Svetom umnoži vjeru
2. Koji neka nam po Duhu Svetom učvrsti nadu
3. Koji neka nam po Duhu Svetom usavrši ljubav

Na petom zrnu krunice moli se: Slava Ocu.

Nakon Slava Ocu, može se dodati zaziv:

Majko velike pobjede, Marijo, izvojuj siromasima pobjedu i daruj čovječanstvu mir!

Poslije riječi “Isus” dodaju se otajstva krunice :

1. Koji neka osposobi naše srce da primimo puninu milosti Duha Svetoga!
2. Koji neka nam izmoli Duha Svetoga i umnoži i ojača u nama tri bogoslovne krjeposti!
3. Koji neka nas po Duhu Svetom jača, prosvjetljuje, upravlja i posvećuje!
4. Koji neka užeže naše srce ljubavlju Duha Svetoga i napuni ga poniznošću, predanjem i svetošću!
5. Koji neka nam izmoli sedam darova i dvanaest plodova Duha Svetoga i neka odvrati od nas svako zlo!


Litanije Duhu Svetom

Gospodine, smiluj se! Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se! Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se! Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas! Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas! Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože,     smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože,   smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože,

Duše Sveti, koji izlaziš od Oca i Sina,
Duše Sveti, po čijem su nadahnuću govorili proroci,
Duše Sveti, koji svjedočiš za Isusa Krista,
Duše Sveti, naš božanski Učitelju,
Duše Sveti, po kojemu je Djevica Marija začela Sina Božjega,
Duše Sveti, koji stanuješ u nama,

Duše mudrosti i razuma,
Duše savjeta i jakosti,
Duše znanja i pobožnosti,
Duše straha Božjega,
Duše milosti i milosrđa,
Duše jakosti, ustrajnosti i umjerenosti,
Duše vjere, ufanja, ljubavi i mira,
Duše poniznosti i čistoće,
Duše dobrote i duhovne miline,
Duše svih milosti,

Duše Sveti, koji proničeš Božje tajne,
Duše Sveti, koji nas pomažeš u molitvi,
Duše Sveti, koji si u slici goluba sišao nad Isusa,
Duše Sveti, po kome smo se duhovno preporodili,
Duše Sveti, koji nam srca napunjaš božanskom ljubavlju,
Duše Sveti, čijom milošću postajemo Božja djeca,
Duše Sveti, koji si poput gorućih jezika sišao nad apostole,

Milostiv budi,   oprosti nam, Gospodine!

Milostiv budi, usliši nas, Gospodine!

Od svakog zla, oslobodi nas, Gospodine!
Od svakog grijeha,
Od napasti i đavolskih zasjeda,
Od preuzetnosti i zdvojnosti,
Od poricanja objavljenih istina,
Od grješne okorjelosti i bezbožnosti,
Od svake ljage duše i tijela,
Od duha bludnosti,

Po tvojem izlaženju od Oca i Sina,
Po divnom djelovanju tvoje milosti,
Po Bezgrješnom začeću Djevice Marije,
Po otajstvenom začeću Isusa Krista,
Po tvom silasku nad Isusa u Jordanu,
Po tvom silasku nad apostole,
Na veliki dan suda Božjega,

Mi grješnici,   tebe molimo, usliši nas!
Da po tebi sveto živimo,
Da vazda budemo tvoj sveti hram,
Da po tebi ne popuštamo grješnim željama,
Da po tebi Bogu živimo,
Da vazda čuvamo i širimo Kristov mir i ljubav,
Da bježimo od zabluda i grijeha,
Da se uvijek podlažemo Božjoj istini,
Da obnoviš u nama pravednost i poštenje,
Da nas obogatiš božanskom istinom i milošću,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se Gospodine!

Pomolimo se: Bože koji si svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjesi vazda radujemo! Amen!

Molimo te, Gospodine, da tvoj božanski Duh po svom beskrajnom milosrđu, očisti naša srca i oslobodi nas od svih zala!
Po Kristu, Gospodinu našem! Amen!


Ispit savjesti za mlade

Duše Sveti, svojim svjetlom obasjaj moje srce te mi pomozi da iskreno i s kajanjem pristupim ovoj svetoj ispovijedi.

Kad sam se zadnji put ispovjedio? Je li od zadnje ispovijedi prošlo nekoliko tjedana ili mjeseci ili možda i godina dana?


Moj odnos prema Bogu

* Vjerujem li iskreno u Trojedinoga Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga?
* Polažem li svoju nadu u Boga ili se predajem očaju?
* Volim li zaista Gospodina Boga? Kako se očituje ta moja ljubav? Je li vrhovni zakon moga života vršenje volje Božje, po uzoru na Isusa Krista ili sam nemaran prema spoznaji onoga što Bog od mene očekuje i traži?
* Vjerujem li uistinu u jednoga jedinoga Boga ili je moj bog nešto drugo: novac, bogatstvo, posao, uspjeh, čast, zdravlje?
* Molim li se redovito, iskreno razgovarajući s Bogom ili samo tražim da mi Bog ispuni želje, možda i sebične?
* Iskazujem li ljubav prema Crkvi time što molim za nju, za Svetoga oca i sve druge crkvene pastire ili ih samo kritiziram i o njima loše govorim?
* Nastojim li dovoljno upoznati svoju vjeru čitanjem vjerskoga tiska, slušanjem i učenjem?
* Izbjegavam li ono što vjeri može štetiti?
* Jesam li psovao Boga, Majku Božju i svece? Opravdavam li se tvrdnjom da mi je to navika?
* Zaklinjem li se na Boga, a da ne govorim istinu?
* Jesam li redovito išao na svetu misu nedjeljom i zapovjednim blagdanom,; ako sam koji put propustio je li to bilo zbog opravdanog razloga (bolesti, putovanja…)?
* Nastojim li često primati svetu pričest? Poštujem li sat posta prije pričesti?
* Imam li dovoljno poštovanja prema Presvetom sakramentu koje se očituje svjesnim poklonstvenim stavom te sabranošću tijekom boravka u crkvi?
* Je li za mene nedjelja dan Gospodnji ili samo prilika za izlet i ljenčarenje?
* Jesam li možda nepotrebno u nedjelju radio ono što sam mogao kojim drugim danom?
* Jesam li išao na svetu ispovijed i primio svetu pričest barem za Uskrs i Božić?
* Jesam li u ispovijedi namjerno prešutio neki teški grijeh?
* Jesam li izvršio pokoru i obećanja od prošle ispovijedi?
* Sudjelujem li u crkvenoj zajednici svojom molitvom, postom, djelima, brigom i darovima za siromašne?
* Priznajem li javno da sam kršćanin ili se toga sramim? Nastupam li kao kršćanin u svim područjima života?
* Žudim li za novcem i vlašću?
* Obraćam li se u životnim poteškoćama samo Bogu ili posjećujem raznovrsne iscjelitelje, gatare, vračare? Jesam li pristajao uz nazore i pokrete protivne vjeri i kršćanstvu?
* Jesam li sudjelovao u nekršćanskim djelatnostima, ili druge poticao na njih? Sudjelujem li na nepriličnim skupovima i priredbama?
* Odričem li se sotone, njegova zavođenja i svih djela njegovih: svakoga praznovjerja,  magije, čaranja, spiritizma, astrologije i horoskopa; uporabe amuleta, čarobnih predmeta, imena i brojeva za sreću; liječenja transcendentalnom meditacijom, jogom, sredstvima i načinima koji ne priznaju pravoga Boga?


Odnos prema bližnjima

* Poštujem li svoje roditelje, sestre i braću prihvaćajući njihove nedostatke ? Ljubim li ih?
* Jesam li zahvalan i poslušan roditeljima ili ih uznemirujem svojim ponašanjem? Pomažem li im ili mislim samo na sebe?
* Jesam li u obitelji strpljiv i ljubazan?
* Poštujem li sve ljude, bez obzira na njihovo podrijetlo?
* Jesam li koga zaveo na grijeh riječima ili djelima?
* Priznajem li da je samo Bog gospodar čovjekova života?
* Jesam li kriv za prekid života nerođena djeteta?
* Jesam li možda druge nagovarao na pobačaj ili kod prekida trudnoće osobno sudjelovao?
* Jesam li komu oduzeo kakvo dobro: krao, varao, pronevjerio, bio nepošten kod prodaje ili kupovine?
* Jesam li ukradeno vratio i popravio štetu?
* Jesam li u okviru svojih mogućnosti pomagao siromašnima? Jesam li ih prezirao?
* Jesam li govorio istinu?
* Jesam li osudom, klevetom, ogovaranjem, lažnom zakletvom, izdajom tajni prouzročio drugima štetu?
* Jesam li bio spreman opraštati?
* Jesam li drugima zavidio na uspjehu ili vrlini?
* Jesam li im pokvario radost?
* Trudim li se očuvati prirodu i sve stvoreno?
* Jesam li ugrozio svoje i tuđe zdravlje i okoliš?


Odnos prema samome sebi

* Kako se koristim darovima koje mi Bog daje?
* Kako koristim vrijeme, jesam li ljenčario?
* Jesam li bio strpljiv u bolesti i neprilikama?
* Jesam li zbog straha postupao protiv svoje savjesti?
* Jesam li se trudio biti bolji čovjek i vjernik?
* Borim li se protiv svojih slabosti i loših navika?
* Jesam li rob bilo kakve strasti?
* Jesam li bio umjeren u uživanju hrane i pića?
* Jesam li ugrožavao svoje zdravlje ili život drogama, alkoholom, nepažnjom u prometu?
* Jesam li čuvao dostojanstvo svojega tijela u stidljivosti i čistoći kao hram Duha Svetoga razumnim ponašanjem i svladavanjem?
* Jesam li odmah u početku odbijao nečiste misli i želje?
* Jesam li izbjegavao grješne prigode, nemoralne filmove, knjige, loše društvo?
* Jesam li poticao ili prisiljavao druge na spolni grijeh?
* Jesam li griješio sam sa sobom?
* Jesam li griješio bludno s osobama istog spola? Živim li svoju spolnost sukladno zdravom nauku Crkve ili pak u skladu s ovozemaljskim nazorima?
* Jesam li imao spolni odnos prije braka?
* Poštujem li dostojanstvo ljudske osobe i njezina prava u društvenim i poslovnim odnosima?

Isus stane u sredinu i reče im: “Mir vama”! To rekavši pokaza im ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: “Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.” To rekavši dah ne u njih i kaže im: “Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite zadržani su im” (Iv 20,19-23).