Ćakula s duhovnikom

cakula

 

Ćakula s duhovnikom osmišljena je kao upoznavanje mladih studenata s raznim teološkim, pastoralnim i duhovnim temama. Održava se u prostorima Kampusa u suradnji Studentskog centra Split i Ureda za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije.

Termin:
svaki drugi utorak u mjesecu u 20 sati u Studentskom centru u Splitu

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2

Svibanjska  „Ćakula s duhovnikom“ održala se u petak, 18. svibnja 2018. godine, na svom starom mjestu, studentskom Caffe baru Tinel, u sklopu Studentskog doma dr. Franjo TuđmanKampus. Ovoga puta Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Studentskim centrom ugostio je Antonia Tkaleca, jednog od najpoznatijih pjevača i skladatelja hrvatske duhovne glazbe. Večer su glazbeno upotpunili i mladi iz zbora VIS Veritas aeterna.

Otkrivanje Svetog u Tinelu

23 Travanj 2018

Na ovogodišnjem Festivalu znanosti, u petak, 20. travnja 2018. godine, u Caffe baru Tinel u Kampusu, održana je još jedna Ćakula s duhovnikom na temu „Otkrivanje Svetog“. Ovoga puta Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Splitu ugostilo je Zbor Mihovil iz Župe sv. Mihovila Arkanđela sa Kamena u Splitu, koji je uz predavanje o Otkrivanju Svetog glazbeno animirao susret.

Nakon uvodnih pjesama Zbora Mihovil, riječima dobrodošlice povjerenik za mlade dr.sc. don Mihael Mišo Prović pozdravio je nazočne i svima zaželio da uz večerašnje predavanje i duhovnu glazbu otkriju svoj put svetosti. Predavanje o „Otkrivanju Svetog“ dr. sc. don Mihael Mišo Prović nastavnik na Katedri religiozne pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu podijelio je u dva dijela. U prvom je govorio općenito o pojmu i definiranju svetog i svetosti te o našem odnosu prema otkrivanju svetosti - svoje osobne, svojih bližnjih, te otkrivanju svetosti samog Boga, koji nas poziva na svetost vlastitog života. U drugom dijelu govorio je o svecima, njihovim životima i utjecajima na svijet, te metodama i načinima kako se može postati svet.

Uvodnim nagovorom u tumačenju Riječi Božje predavač je pokušao potaknuti prisutne na razmišljanje o prolaznosti svoga ovozemaljskog života. „Život, kojeg sad živimo tek je privremen, prolazan – darovan. Kako ga živimo?! Radimo li ustrajno na tome da ga živimo u skladu sa Božjim zapovijedima?! U Kraljevstvo Nebesko, kojeg sveta majka Crkva naviješta, pristupit će samo svet čovjek, čija se pak svetost očituje u poniznosti, skromnosti i u izgrađenosti vlastitog odnosa sa Gospodinom. To Kraljevstvo Nebesko živimo već ovdje na zemlji al ne u potpunosti jer smo grešni i grijeh nam uskraćuje potpuno radost suživota s Bogom koju ćemo tek živjeti u onostranosti. Da bismo otkrili svoj put svetosti potrebno je stoga za života upoznati sebe, svoje mane, i svoje vrline, kako bi se tada u spoznanju svoje nesavršenosti čovjek težio suobličiti slici svojega Stvoritelja. Na tom putu na raspolaganju je uvijek Crkva, koja dijeljenjem svetih sakramenata pomaže čovjeku približiti se Istini i Ljubavi preko suživota sa svojim bližnjima i Bogom.“

Nakon seta pjesama uslijedio je drugi dio predavanja u kojem se pokušalo dati odgovor na pitanje: „Kako postati svet?“. U tu svrhu don Mihael se osvrnuo na živote već dobro nam poznatih svetaca. „Svaki od njih prije svega otkrio je svoj smisao i svoj put svetosti koji je bio usmjeren prema svom bližnjem, i prema Bogu samom. Istina da možda nisu u potpunosti promijenili svijet, nije pesimistična već je zapravo puna optimizma, što se zahvaljujući njihovim karizmama i danas pokušava pomoći siromašnim, bolesnim i svim ljudima koji su u bilo kakvoj duhovnoj ili tjelesnoj potrebi.“ Don Mihael je pozvao sve prisutne da se ne boje otkrivati svoj put svetosti te da budemo što više slični, suobličeni Bogu u njegovoj jedinstvenosti, istinitosti i dobroti. Na kraju predavač ističe kako naš poziv na svetost zahtjeva odvažnost. „Svetost je odlika hrabrih i jakih. Mlakost nije osobina kojom možemo otkriti Svetost u Bogu i ostvariti je u osobnom životu i suživotu s drugima.“

Riječima kojima zaključuje svoje predavanje, ma koliko izgledale obeshrabrujuće, prožete su istinom, po kojoj se svaki čovjek spašava, a to su: „Put svetosti, uzak je put. Put razapinjanja. Put odricanja i žrtve. Put svakodnevnog umiranja sebi i svojim užicima. Put darivanja sebe za Boga i drugoga.“

Publici su se predstavili i mladi iz Zbora Mihovil koji je osnovan 2006. godine u Župi svetog Mihovila Arkanđela Kamen (Split), a od 2012. godine djeluje u nešto novijem glazbenom izričaju pjevajući worship-gospel.

Sastav, kojeg vodi gosp. Mate Pocrnjić, broji 20-ak članova koji se redovito sastaju te tako animiraju svete mise za mlade. Osim vokalnom dijelu, velika pažnja sada je posvećena i instrumentalnom tako da u sklopu samog zbora djeluje i bend koji prati nastupe. Mladi glazbenici imaju podršku otaca karmelićana koji djeluju u župi na čelu sa župnikom o. Antom Kneževićem. Sve ide prema tome da se u mladima, kroz razna događanja, izgradi i podrži pravilan duhovni i moralni život.

Zbor Mihovil zapaženo sudjeluje na brojnim festivalima duhovne glazbe kao što su: Uskrs fest, Hosana fest, Marija fest, Papa fest, Krapina fest, Sudamja fest. Nastupaju i na raznim manifestacijama poput „Dani kršćanske kulture“, te raznim humanitarnim koncertima. Kao plod njihovog rada izašao je 2009. godine nosač zvuka „Zagrljaj ljubavi“ sa njihovim autorskim pjesmama, a trenutno je u pripremi i novi nosač zvuka.

Druga po redu „Ćakula s duhovnikom“ u korizmi održala se petak, 16. ožujka 2018. godine, na svom starom mjestu, studentskom Caffe baru Tinel, u sklopu Studentskog doma dr. Franjo Tuđman – Kampus. Ovoga puta Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Studentskim centrom ugostio je Tomislava Marića, mlado lice kako duhovne, tako i lokalne glazbene scene, te njegovu klavirsku pratnju Ninu Pavičić, studenticu Umjetničke akademije u Splitu.

Ćakula s duhovnikom: Alan Hržica

26 Veljača 2018

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i Studentski centar Split nastavljaju sa svojim projektom „Ćakula s duhovnikom“. Prva ovogodišnja korizmena ćakula održala se u petak, 23. veljače 2018. godine, u kafiću Tinel studentskog doma dr Franje Tuđmana na Kampusu.

Damira Bašić, predstavnica Studentskog centra, zaželjela je nazočnima dobrodošlicu, te najavila gosta večeri. Naime, ovomjesečna Ćakula je ugostila svima već poznatog glazbenika Alana Hržicu. Večer je započeo pjesmom „Cijeno neprocjenjiva“, svojom prvom pjesmom kojom je izašao u javnost nakon duge pauze.

Nakon prvog seta pjesama, uslijedio je kratki razgovor sa dr.sc. don Mihaelom Mišom Provićem, povjerenikom za mlade, u kojem saznajemo brojne zanimljivosti koje su ovoga mladog glazbenika snašle. Baviti se sportom ili se pak opredijeliti za glazbu, bila je jedna od prvih prekretnica njegova života. Ipak se odlučuje za glazbu, te se ubrzo nalazi u ulozi mladog, poznatog hrvatskog izvođača glazbe svjetske tematike. Kako to obično i biva, slava je sa sobom nosila i brojne stvari kojima se mnogi estradnjaci i ne mogu pohvaliti. To da je tražio ljubav i ispunjenje u krivim stvarima, ne sakriva, te kaže kako bi bilo dobro da se svi mladi, koji su u prvom redu i izloženi očekivanjima i standardima koje postavlja ovaj svijet, trude biti ono što zaista jesu! Mladi bi trebali ne pristajati živjeti laž i težiti nečem što je izvan njih, već truditi se ustrajati da do kraja budu svoji. Svoje ispunjenje pronalazi u Zajednici Srca Isusova, čiji je član već nekoliko godina, i opisiva kako je svoj poziv glazbenika pronašao tek u duhovnoj glazbi. Tko je bio prije ovoga danas, ne može se izbrisati, pa tako ni pjesme koje je prije pjevao. Ipak ističe kako bi se i kroz svjetovnu glazbu trebala više slaviti ljubav, a ne gorčina prouzrokovana neuspješnim ljubavnim pričama. Na taj bi način autori pročistili svoje tekstove, koji su bitna komponenta i utjecaj koji se ostavlja na publiku.

Osim što nas je počastio svojim dolaskom, Hržica donosi i svoj prvi nosač zvuka duhovne glazbe pod nazivom „Nova stvorenja“, sa kojeg je i otpjevao brojne pjesme. Na pitanje „Je li ikad nastupao u kafiću sa duhovnom glazbom?“ odgovara da mu je Ćakula prvi takav susret, te se oduševljeno raduje još kojem pozivu don Mihaela. Iako je tek veljača, već se raduje koncertu sa splitskim mladim izvođačima u Velikoj sportskoj dvorani Gripe, s kojim je i prošle godine u studenom održan veliki koncert „Najmanjima od najmanjih“.

Večer se nastavila u glazbenom tonu, a iduća „Ćakula sa duhovnikom“ donosi nove izvođače, nove goste, nova iskustva i bogatstvo blagoslova koji čekaju da ih splitski studenti poslušaju i prime.

Ćakula s duhovnikom: VIS Aurora

19 Siječanj 2018

S novom kalendarskom godinom nastavile su se održavati i nove ''Ćakule s duhovnikom'' u suradnji Ureda za pastoral mladih Splitko-makarske nadbiskupije i Studentskog centra. Prva u nizu bila je ona u petak, 19.siječnja 2018. godine, u kafiću Tinel studentskog doma dr Franje Tuđmana na Kampusu.

Damira Bašić, predstavnica Studentskog centra, zaželjela je nazočnima dobrodošlicu, te najavila goste ovomjesečne ''Ćakule'', a to je vokalno-instrumentalni sastav Aurora iz župe Solinskih mučenika u Solinu. U kasnijem razgovoru dr.sc. don Mihaela Miše Provića, povjerenika za mlade , i Marijane Baričević, članice VIS-a Aurora, saznajemo kako sam sastav djeluje već 10 godina na svojoj župi. Osim animiranja nedjeljnih svetih Misa, Aurora je sudjelovala i na raznim festivalima, kao što su Papafest i Sudamjafest. Marijana istače i to da sastav radi na izdavanju autorskih pjesama, što je potvrdio još jedan član sastava, mladi glazbenik, Petar Brkljačić. Kako sam kaže, sretan je što ima znanje i mogućnosti napisati tekst, te ga potom uglazbiti za svoj sastav. Javni nastup ovakvog ležernijega tipa prvo im je iskustvo, te se nadaju još kojem pozivu.

Iduća ''Ćakula s duhovnikom'' održat će se u petak, 23.veljače 2018.godine, u studentskom kafiću Tinel, a gost će biti glazbenik Alan Hržica.

 

Dana 13. studenog 2017. godine u sportskoj dvorani studentskog centra „Dr. Franjo Tuđman“ održana je „Ćakula s duhovnikom“, čiji je gost predavač bio Vilim Karlović, čovjek koji je proživio Domovinski rat u srcu Slavonije, u Vukovaru. U ime Studentskog centra Split, gosta predavača pozdravila je Damira Bašić.