Hrvatsko nadzemlje


Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2

U srijedu 15. lipnja održan je posljednji susret Hrvatskoga nadzemlja u ovoj akademskoj godini pod nazivom "Život na vagi". Predavanje i razgovor o vrlo aktualnoj temi današnjice – hrani i poremećajima u prehrani, održao je doc. dr. sc. prim. Tomislav Franić, specijalist dječje psihijatrije i subspecijalist forenzične psihijatrije.

U srijedu, 18. svibnja, Hrvatsko nadzemlje je upriličilo drugi susret uživo nakon dužeg održavanja online susreta uslijed pandemijske krize. Tema je ovoga puta bila „Ljubav, a ne đir?“ i govorilo se o važnosti nogometa, a posebno Hajduka za mlade grada Splita. Gost predavač bio je fr. Jozo Čirko, poznati splitski svećenik i strastveni navijač Hajduka.

Iako je treća srijeda u mjesecu po ustaljenom rasporedu rezervirana za susret Hrvatskog nadzemlja, ovaj je mjesec to iznimno bio treći utorak. Naime, derbi na Poljudu uzeo je treću srijedu pa je Nadzemlje izišlo u susret zajedničkim fanovima. Na uskrsni utorak Nadzemljaši su održali svoj prvi susret uživo nakon pandemije i time vratili sve na staro mjesto - u dvoranu Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Hrvatsko nadzemlje, organizacija mladih katolika iz Splita nakon dvije pandemijske godine online djelovanja napokon se vraća susretima uživo. Inače, Nadzemlje djeluje od ožujka 2010. godine i u Gradu pod Marjanom iz mjeseca u mjesec sve do ožujka 2010. okuplja oko 500 mladih na svojim susretima.

Treća srijeda u mjesecu standardno je rezervirana za susret Hrvatskoga nadzemlja, a budući da se nalazimo u korizmenom vremenom mladi su 16. ožujka održali susret na temu „Najveća cijena ikad plaćena.“ Gost predavač bio je prof. dr. don Josip Mužić, profesor filozofije na splitskom KBF-u i upravitelj crkve sv. Filipa Nerija.

Od 25. do 27. veljače 2022. godine u Košutama kraj Trilja održana je trodnevna duhovna obnova mladih iz Hrvatskog nadzemlja. Duhovnu obnovu predvodili su don Tomislav Bašić, duhovnik Hrvatskog nadzemlja, i dr. sc. Toni Maglica, socijalni pedagog i veliki prijatelj nadzemljaša.